اتریوم (Ethereum) یک پلتفرم قرارداد هوشمند است که به توسعه دهندگان امکان ساخت برنامه های غیرمتمرکز (DApps) را بر روی بلاک چین خود می دهد. اتر (ETH) ارز دیجیتال بومی پلتفرم اتریوم است.

اتریوم تا حدودی توسط بنیاد اتریوم پشتیبانی می شود. این بنیاد یک سازمان غیرانتفاعی است که خود بخشی از اکوسیستم بزرگتر اتریوم شامل کنسرسیوم شرکت های سرمایه گذاری اتریوم مانند اتحاد سازمانی اتریوم است.

اتریوم چگونه کار می کند؟

ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) برای اولین بار در سال 2013 ایده ایجاد بلاک چینی متفاوت از بیت کوین را منتشر کرد و بدین ترتیب در زمینه قراردادهای هوشمند پیشتاز شد. در بلاک چین اتریوم، قرارداد هوشمند مانند یک برنامه رایانه ای خودکار عمل می کند. در واقع قراردادهای هوشمند در صورت برآورده شدن شرایطی خاص، به طور خودکار اجرا می شود. بلاک چین اتریوم اجازه می دهد تا کد قراردادهای هوشمند دقیقاً مطابق با برنامه و بدون احتمال هیچگونه از کار افتادگی، سانسور، کلاهبرداری یا دخالت شخص ثالث اجرا شود.

شبکه اتریوم در تاریخ 30 ژوئیه 2015 با 73 میلیون اتر از پیش استخراج شده شروع به کار کرد.

بازه ۷ روزه

استخراج اتریوم چگونه انجام می گیرد؟

در حال حاضر استخراج اتریوم براساس پروتکل اثبات کار (PoW) (مانند بیت کوین) انجام می گیرد اما برنامه آن در آینده تبدیل به الگوریتم اثبات سهام است. البته در اواخر سال 2020 اولین فاز این انتقال انجام گرفت اما تا تبدیل کامل به الگوریتم اثبات سهام چندین مرحله فاصله است(برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی الگوریتم اثبات سهام میتوانید به ویدیو "اثبات کار و اثبات سهام چیست؟" مراجعه کنید). استخراج اتریوم هنگامی انجام می شود که ماینرها از توان محاسباتی خود برای حل مسائل ریاضی استفاده کنند. اولین ماینری که با موفقیت مسئله را حل می کند، این خبر را در سراسر شبکه اتریوم منتشر می سازد که یک بلاک استخراج شده است. در چنین شرایطی سایر نودها بلاک را تأیید و به بلاک چین می افزایند.

استخراج اتریوم مبتنی بر الگوریتم Ethash است. ماینرهای اتریوم در ابتدای ایجاد شبکه، 5 اتر به ازای هر بلاک دریافت می کردند. در پایان سال 2017، با انتشار هارد فورک bizantine در بلاک چین اتریوم، پاداش بلاک از 5 اتر به 3 اتر کاهش یافت. در اوایل سال 2019، پاداش استخراج بار دیگر به 2 اتر تنزل یافت.

پروتکل اثبات کار Ethash باعث می شود تا استفاده از دستگاه های ماینر ASIC برای استخراج (برخلاف بیت کوین) سودآور نباشد. هر بلاک اتریوم به طور میانگین ​​12 ثانیه زمان می برد تا استخراج شود. میزان سختی استخراج متناسب با مقدار توان سخت افزاری (یا هش ریت شبکه) است که برای استخراج اتریوم استفاده می شود.

گس (gas) اتریوم، واحدی است که انرژی لازم را برای انجام محاسبات یک عملیات خاص بر روی ماشین مجازی اتریوم اندازه‌گیری می‌کند. در واقع گس وظیفه تأمین نیرو در کل شبکه را بر عهده دارد، به این معنی که شما باید "گس" خود را مصرف کنید تا تغییراتی در بلاک چین ایجاد شود. اتریوم همچنین دارای یک کد داخلی تورینگ کامل است.

کاربرد اتریوم چیست؟

توسعه دهندگان از پلتفرم اتریوم برای ساخت انواع جدیدی از DApps استفاده می کنند. این پلتفرم می تواند کاربردهای مختلفی از جمله ایجاد دارایی های دیجیتال جدید و برنامه های وب تا ساختن تشکیلات مستقل غیرمتمرکز و دیگر موارد داشته باشد. هرکسی در جهان می تواند به صورت آزادانه به شبکه اتریوم متصل شود.

همچنین اتر، ارز بومی بلاک چین اتریوم، به عنوان پول دیجیتال مورد استفاده قرار می گیرد و می توان فوراً آن را برای هر شخصی در جهان ارسال کرد. از اتر به عنوان روشی از پرداخت یا ذخیره پول استفاده می شود.

بالا