توکن سوزی (Token Burn) زمانی رخ می‌دهد که یک رمز ارز را به کلی و برای همیشه از چرخه بازار حذف کنیم. زمانی که سوزاندن کوین اتفاق بیفتد، قیمت آن بالا خواهد رفت. در واقع کوین سوزی کاملا عمدی صورت می‌گیرد تا تعدادی از آن‌ها از چرخه بازار حذف شده و ارزششان افزایش یابد.

هر چه مقدار توکنی که برای فروش عرضه می‌شود کمتر باشد، قیمت آن بیشتر خواهد شد. البته گاهی هم شرکتی به اشتباه، بیش از حد لازم توکن تولید می‌کند؛ در این مواقع هم برای کم نشدن ارزش توکن‌ها، بخشی از آن‌ها را می‌سوزانند.

در کل توکن سوزی (Token Burn) یا همان سوزاندن کوین (Coin Burn) اتفاقی رایج و معمول است، که با اهداف متعدد صورت می‌گیرد.

توکن سوزی چه زمانی رخ می‌دهد؟

یکی از مواقعی که توکن سوزی در آن بسیار انجام می‌شود، زمانی است که کوین‌های اولیه در بازار عرضه شده‌اند. پس از آن که تایم عرضه اولیه کوین به پایان رسید، فروشنده بخشی از کوین‌های به فروش نرفته را می‌سوزاند.

با سوزاندن کوین، مقدار آن ارز دیجیتال کم شده و قیمت آن افزایش خواهد یافت. علاوه بر این توکن سوزی در پروژه‌های متعددی صورت می‌گیرد و برخی از صرافی‌های بزرگ هم به صورت دوره‌ای اقدام به توکن سوزی می‌کنند.

همان‌طور که همه اسکناس‌های چاپ شده وارد بازار نمی‌شوند و تنها تعداد و حجم مشخصی از آن‌ها‌ به گردش می‌افتد؛ توکن‌های اضافه هم برای تنظیم شدن ارزش، سوزانده می‌شوند.

توکن سوزی باعث محبوبیت ارز دیجیتال مورد نظر شده و حلال برخی از مشکلات خواهد شد.

توکن سوزی چگونه انجام می‌شود؟

گاهی شرایط و برنامه ریزی‌های صورت گرفته، این‌گونه ایجاب می‌کند که توسعه دهندگان ارزهای دیجیتال، اقدام به توکن سوزی کنند. برای سوزاندن کوین‌های تعیین شده، آن‌ها را در دسترس آدرس خورنده (eater address) قرار می‌دهند.

آدرس خورنده یا سیاه چاله به گونه‌ای است که اگر کوینی در اختیار آن قرار بگیرد، دیگر به هیچ عنوان توانایی بازیابی نخواهد داشت. زمانی که کلید خصوصی آدرسی در دسترس این سیاه چاله‌ها قرار بگیرد، دیگر با هیچ روشی نمی‌شود آن کوین را بازگرداند یا مجددا از آن استفاده کرد.

با این روش توکن‌های مشخص شده از دسترس خارج می‌شوند، اما در هر حال مشخصات آن‌ها در بلاک چین ثبت و ضبط خواهد ماند.

مزایای توکن سوزی ارز دیجیتال

بالا بردن ارزش کوین

اغلب در بازارهای مالی شاهد رابطه متضاد عرضه و تقاضا هستیم. هر زمان که میزان عرضه کم شده باشد، ارزش کوین بالا خواهد رفت و هرگاه عرضه افزایش پیدا کرده باشد، ارزش پایین کشیده خواهد شد.

علت پایین آمدن ارزش هم، زیاد شدن ارز مورد نظر در بازارهای ارزهای دیجیتال است. رمز ارزها به میزان ثابتی عرضه می‌شوند و با رسیدن به مرز مشخصی به پایان می‌رسند.

منظور از به پایان رسیدن یک رمز ارز، عرضه نشدن کوین جدید به بازار است. در واقع اگر کسی خواهان آن کوین باشد، تنها می‌تواند از همان کوین‌هایی که در بازار وجود دارند استفاده کند.

به عنوان نمونه از رمز ارز بیت کوین، فقط 21 میلیون وجود دارد؛ 21 میلیونی که تا امروز حدودا  18.7 میلیون آن توسط ماینرها استخراج شده است.

با کاهش عرضه بیت کوین، قیمت آن زیاد می‌شود. این اتفاق ممکن است به این دلیل رخ داده باشد که بعضی‌ها کلید خصوصی خود را فراموش کرده و ناخواسته توکن سوزی می‌کنند. به طور کلی، این را هم در نظر داشته باشید که ارز دیجیتال دشمن تورم است.

محافظت در مقابل اسپم‌‌ها

توکن سوزی این توانایی را دارد که در مقابل محروم سازی از سرویس (DDOS)، مقاومت نشان داده و از تراکنش و حمله‌های اسپمی جلوگیری کند. توکن سوزی برای انجام تراکنش‌ها هزینه در پی خواهد داشت.

این هزینه مشابه همان کارمزدی است که برای محاسبات قراردادهای هوشمند برخی از ارزهای دیجیتال در بلاک چین پرداخت می‌کنید.

در برخی پروژه‌ها، همانند ارز دیجیتال ریپل، به ازای پرداخت کارمزد برای ماینرها، از سوزاندن کوین استفاده می‌کنند. با این کار، بخشی از مبلغ پرداخت شده به صورت خودکار سوزانده خواهد شد.

نماد تعهد

پروژه‌ها برای کسب اعتماد کاربران توکن سوزی می‌کنند. آن‌ها با این حرکت، تعهد خودشان را نسبت به کاربران به نمایش می‌گذرانند.

کسب اعتماد بیشتر به معنای جلب سرمایه بیشتر است و به این ترتیب، پروژه‌ها در میان کاربران خود ارزشمند خواهند شد. توکن سوزی و سوزاندن کوین این ارزش را به دارندگان اضافه خواهد کرد؛ چرا که با کوین سوزی تعداد آن کوین در بازار کم شده و قیمت کوین‌های باقی مانده افزایش خواهد یافت.

بنابراین صاحبان پروژه‌ها با سوزاندن تعدادی از کوین‌ها، کاربرانشان را به حامیان خود تبدیل خواهند کرد.

بالا