نمودار میله ای و شمعی
اولین قدم در تحلیل تکنیکال، آشنایی با نمودارها است. نمودارها تمامی سوابق قیمت یک جفت ارز را در خود جای میدهند. نمودارها به شکل های متفاوتی وجود دارند اما ما به معرفی 3 نمونه معروف آن اکتفا می کنیم که در این ویدیو به توضیح نمودار میلهای (Bar Chart) و نمودار شمعی(Candlestick Chart) می پردازیم.
برای آشنایی با نمودار خطی به ویدیوی نمودار خطی (Line Chart) چیست؟ مراجعه کنید.
نمودار میلهای (Bar Chart)
در نمودار میله ای علاوه بر قیمت بسته شدن (Close)، قیمت باز شدن (Open)، بالاترین (High) و پایین ترین قیمت معامله شده (Low) نیز نمایش داده می شود. یعنی در نمودار میلهای هر میله (Bar) میتواند نشاندهنده تغییرات قیمتی در بازه هفتگی، روزانه، ساعتی و ... باشد. خطوط عمودی این میله نشان دهنده بالاترین و پایین ترین قیمت، خط افقی سمت چپ نشانگر قیمت آغازین و خط افقی سمت راست بیانگر قیمت بسته شدن است. چنانچه خط افقی چپ پایین تر از خط راست باشد نمودار صعودی و اگر عکس این قضیه یعنی خط تیره چپ بالاتر از خط تیره راست باشد، نمودار نزولی است. در میله صعودی رنگ آن معمولا سبز و در میله نزولی رنگ آن قرمز است.
نمودار شمعی (Candlestick Chart)
نمودارهای شمعی مانند نمودارهای میله ای شامل OHLC یعنی قیمت باز شدن، بالاترین قیمت، پایین ترین قیمت و قیمت بسته شدن است. با این حال شکل این نمودار تفاوت هایی با آن دارد و به شکل شمع یا همان کندل (Candle) است. هر کندل از یک بدنه یا بادی (Body) و دو سایه یا شادوی (Shadow) بالایی و پایینی تشکیل شده است. به این شادوها، فیتیله (Wick) نیز گفته می شود. شادوی بالایی نشان دهنده های یا بالاترین قیمت و شادوی پایینی نشانگر لو یا پایین ترین قیمت معامله شده است. نزولی یا صعودی بودن کندلها تنها از رنگشان تشخیص داده می شود. در کندلهای صعودی که به رنگ سبز یا سفید نمایش داده میشوند، قیمت آغازین در پایین بدنه و قیمت بسته شدن در بالای بدنه قرار دارد. در کندلهای نزولی نیز قیمت بسته شده بالاتر از قیمت آغازین قرار دارد و رنگ این کندلها قرمز یا مشکی است. امروزه به دلیل کاربرد بیشتر و خوانایی راحت تر از نمودارهای کندلی برای تحلیل تکنیکال استفاده می شود.