اوراکل
اوراکلهای بلاک چین (Blockchain Oracles)، خدمات شخص ثالثی هستند که قراردادهای هوشمند با اطلاعات خارج از شبکه را ارائه میدهند. در واقع آنها بهعنوان پلهایی بین بلاک چین و دنیای خارج عمل میکنند.
بلاک چینها و قراردادهای هوشمند نمیتوانند به دادههای خارج از شبکه دسترسی پیدا کنند. با این حال، برای بسیاری از موافقتنامههای قراردادی، داشتن اطلاعات مورد نیاز قراردادهای خارج از شبکه، برای اجرای توافق بسیار مهم است.
اینجاست که اوراکلهای بلاک چین وارد عمل میشوند، چون بین دادههای خارج از زنجیره و شبکه داخلی ارتباط ایجاد میکنند. اوراکلها در اکوسیستم بلاک چین دامنه فعالیت قراردادهای هوشمند را گستردهتر کرده، به همین دلیل حیاتی هستند. بدون معاملات بلاک چین، قراردادهای هوشمند کاربرد بسیار محدودی خواهند داشت، چون فقط به دادههای درون شبکه خود دسترسی دارند.
توجه به این نکته ضروری است که یک اوراکل بلاک چین، خود منبع داده نیست، بلکه لایهای است که منابع داده خارجی را جستجو و تأیید کرده، سپس آن اطلاعات را منتقل میکند. برای فراخوانی دادههای دنیای خارج، باید از قرارداد هوشمند و منابع شبکه استفاده شود. همچنین برخی از اوراکلها نه تنها میتوانند اطلاعات را به قراردادهای هوشمند منتقل کنند بلکه آنها را به منابع خارجی هم ارسال خواهند کرد.
اوراکل چگونه مشکل بلاک چین را حل میکند؟
اوراکل بلاک چین هر دستگاه یا نهادی است که یک بلاک چین قطعی را به دادههای خارج از زنجیره متصل میکند. این اوراکلها هرگونه داده ورودی را از طریق یک تراکنش خارجی، وارد میکنند. به این ترتیب، میتوان مطمئن بود که بلاک چین تمام اطلاعات مورد نیاز برای تایید را دارد. به همین دلیل است که اوراکلها بهعنوان میانافزار بلاک چین شناخته میشوند، آنها پل ارتباطی بین دو جهان هستند.
مشکل اوراکل چیست؟
قراردادهای هوشمند تصمیمات را بر اساس دادههای ارائه شده توسط اوراکل اجرا میکنند. چالش اصلی در طراحی اوراکل این است که در صورت به خطر افتادن آن، قرارداد هوشمند متکی به اوراکل نیز به خطر میافتد. این موضوع اغلب بهعنوان مشکل اوراکل نامیده میشود.
از آنجا که اوراکلها بخشی از اجماع اصلی بلاک چین نیستند، متاسفانه مکانیسمهای امنیتی که بلاک چینهای عمومی میتوانند ارائه دهند، شامل حال آنها نمیشود. تعارض اعتماد بین اوراکلهای شخص ثالث و اجرای بیاعتماد قراردادهای هوشمند، همچنان یک مسئله حل نشده باقی میماند.
حملات شخص سوم نیز میتواند نوعی تهدید باشد، جایی که یک بازیگر مخرب به جریان دادههای بین اوراکل و قراردادها دسترسی پیدا کرده و دادهها را تغییر داده یا جعل میکند.
انواع بلاک چین اوراکل
اوراکل نرم افزاری
اوراکلهای نرم افزاری با منابع آنلاین اطلاعات در ارتباط هستند و آن را به بلاک چین منتقل میکنند. این اطلاعات میتواند از پایگاههای داده آنلاین، سرورها، وبسایتها و هر منبع دادهای در وب تهیه شود.
این واقعیت که اوراکلهای نرم افزاری به اینترنت متصل هستند نه تنها به آنها این امکان را میدهد که اطلاعاتی را به قراردادهای هوشمند ارائه دهند، بلکه این اطلاعات را در لحظه منتقل میکنند. این موضوع آنها را به یکی از رایجترین انواع اوراکلهای بلاکچین تبدیل میکند.
اطلاعاتی که معمولا توسط اوراکل نرم افزاری ارائه میشود، میتواند شامل نرخ ارز، قیمت داراییهای دیجیتالی یا اطلاعات پرواز در زمان واقعی باشد.
اوراکل سخت افزاری
برخی از قراردادهای هوشمند باید با دنیای واقعی ارتباط برقرار کنند. اوراکلهای سخت افزاری برای بدست آوردن اطلاعات از دنیای فیزیکی و قراردادن آنها در دسترس قراردادهای هوشمند طراحی شدهاند. چنین اطلاعاتی را میتوان از سنسورهای الکترونیکی، اسکنر بارکد و سایر دستگاههای خواندن اطلاعات منتقل کرد.
یک اوراکل سخت افزاری در اصل رویدادهای دنیای واقعی را به ارزشهای دیجیتالی ترجمه میکند که برای قراردادهای هوشمند قابل درک است.
نمونهای از این امر میتواند حسگری باشد که بررسی میکند آیا کامیونی حمل کالا به محل بارگیری رسیده است یا خیر. اگر چنین باشد، اطلاعات را به یک قرارداد هوشمند منتقل میکند که میتواند بر اساس آن تصمیمات و شرایط قرارداد را اجرا کند.