معرفی انواع استانداردهای توکن
امروز قرار بر این است که به مبحث استاندارد توکن(Token Standard) بپردازیم، مفهومی که ندانستن آن میتواند منجر به از دست رفتن دارایی شما شود. تا حالا برای شما پیش آمده که در حین ارسال رمزارز به یک آدرس، دارایی خود را از دست بدهید؟ برای جلوگیری از چنین تجربه تلخی باید چند تا از پرکاربردترین استانداردهای توکن را بشناسید. اگه با مفهوم کوین و توکن آشنایی ندارید حتما به این ویدئو تفاوت کوین توکن مراجعه کنید.
استاندارد توکن، لیستی از قوانینی است که برای یک توکن باید در نظر گرفته شود تا بتواند روی یک بلاک چین خاص ساخته شود. به عنوان مثال استاندارد ERC20 مجموعهای از قواعد و مقرراتی است که به شما کمک میکند یک قرارداد هوشمند را به همراه توکنهایش در بلاک چین اتریوم بسازید. توکنهای مبتنی بر ERC-20 روی همان آدرس اتریوم قابلذخیرهسازی و انتقال هستند و برای ذخیره آنها نیاز به تهیه کیف پول جداگانه نیست. مثلا توکن چین لینک که بر روی استاندارد ERC-20 ساخته شده، آدرس مشابهی با اتریوم و سایر توکن های ERC-20 دارد.
مهم ترین استانداردهای توکن
مهم ترین استانداردهایی که کاربران به هنگام انتقال ارزهای دیجیتال با آن مواجه می شوند، استاندارد ERC-20 متعلق به بلاک چین اتریوم، TRC-20 برای شبکه ترون، BEP-2 در شبکه بایننس چین و استاندارد BEP-20 متعلق به شبکه بایننس اسمارت چین است. در هنگام ارسال یک رمزارز باید به این نکته توجه کنید که ارز دیجیتالی که میخواهید ارسال کنید بر روی چه شبکهای قرار دارد و آدرس مقصد نیز از همان شبکه استفاده کند؛ در غیر این صورت تمام پول خود را از دست می دهید.
این اتفاق از این جهت می افتد که هیچ یک از این شبکهها اطلاعات موجود در شبکه بلاک چین دیگر را در اختیار ندارند. هرچند در حال حاضر شبکههای بلاک چین میتوانند با یکدیگر ارتباط داشته و اطلاعات را میان هم به اشتراک بگذارند، اما این اتفاق اغلب با مداخله شخص سوم مانند صرافی ها رخ می دهد. مثلا در صرافی بایننس می توان اتریوم را از طریق یکی از شبکه های ERC-20، BEP-2 و BEP-20 به یک کیف پول یا صرافی دیگر انتقال داد. فرض کنیم که تصمیم گرفته اید از استاندارد BEP-20 به علت کارمزد کمتر استفاده کنید. ابتدا باید اطمینان حاصل کنید که کیف پول یا صرافی مقصد از شبکه بایننس اسمارت چین یا همان BEP-20 پشتیبانی می کند، سپس آدرس توکن BEP-20 را برای کیف پول مقصد انتخاب کنید. تراست والت از جمله کیف پول هایی است که از شبکه بایننس چین و بایننس اسمارت چین پشتیبانی می کند. اگر شما همین اتریوم موجود در BEP-20 را بخواهید به صرافی انتقال دهید، دیگر حق انتخاب بین شبکه های دیگر ندارید و مجبور هستید که این رمزارز را به یک صرافی پشتیبانی کننده از استاندارد BEP-20 انتقال دهید.
کراس چین یا میان زنجیره ای (Cross Chain)
با این حال وجود یک نهاد متمرکز مانند صرافی ها در تضاد با ماهیت غیرمتمرکز بودن بلاک چین ها است. روشی دیگر به صورت غیرمتمرکز و از جنس بلاک چین به نام Cross chain یا میان زنجیره ای وجود دارد. با کمک فناوری کراس چین پلی میان چندین بلاک چین ایجاد میشود تا امکان تعامل بین بلاک چینها بدون نیاز به واسطه فراهم شود. به دلیل فراهم نبودن زیرساخت های لازم هنوز از این فناوری به صورت فراگیر استفاده نمی شود. ما در آینده بیشتر درباره این فناوری صحبت می کنیم.
رمزارز بلاک چین میزبان
نکته دیگری که باید به آن توجه کنید این است که چنانچه قصد انتقال یک توکن را از کیف پول خود داشته باشید، برای پرداخت کارمزد حتما باید مقداری از رمزارز بومی بلاک چین میزبان را داشته باشید. به عنوان مثال اگر مقداری تتر در شبکه TRC-20 دارید، باید حتما مقداری ترون برای پرداخت کارمزد در کیف پول خود بریزید تا بتوانید آن را به آدرس مقصد TRC-20 انتقال دهید. این قضیه برای توکن های اتریوم و سایر بلاک چین ها نیز صدق می کند. اما اگر بخواهید یک توکن را از صرافی انتقال دهید، با چنین مشکلی مواجه نیستید و خود صرافی کارمزد را از کوین مورد نظر کم می کند.
آدرس کیف پول شبکه
ابتدای آدرس کیف پول هر شبکه معمولا به یک شکل است. آدرس کیف پول در شبکه TRC-20 با “T” یا “TR” و آدرس BEP-2 هم با عبارت “bnb” آغاز میشود. اما استانداردهای BEP-20 و ERC-20 هر دو با “0x” شروع میشوند. می توانید به این مورد هم توجه کنید اما بهتر است که همیشه آدرس و شبکه را به صورت کامل بررسی کنید.