استخراج
همونطور که میدونین ارزهای سنتی مثل دلار و یورو توسط بانک های مرکزی چاپ میشن. بانک مرکزی واحد های جدید پولی رو بر اساس عواملی که تشخیص میدن، تولید می کنن.
اما تراکنش های ارزهای دیجیتال به صورت همتا به همتا انجام میشه و برای تولید و انتقال ارز به واسطه هایی مثل بانک یا موسسه نیاز نیست؛ بنابراین توسط هیچ نهاد متمرکزی کنترل نمیشه و به صورت غیرمتمرکزهِ. برای ارزهای دیجیتالی که از الگوریتم اثبات کار استفاده می کنن، چندین هزار کامپیوتر و دستگاه استخراج توی دنیاس که وظیفه پردازش تراکنشها و تولید رمزارزهای جدید رو به عهده دارن. افرادی به نام استخراج کننده یا به اصطلاح ماینر (miner) از سخت افزارهای قدرتمند خودشون برای حفظ امنیت شبکه استفاده می کنن.
فرآیند استخراج
در واقع ماینینگ یا استخراج فرآیندیه که باهاش، تراکنش ارز دیجیتال تایید و به دفترکل عمومی ارزهای دیجیتال، به نام بلاک چین اضافه میشه. ماینینگ برای جلوگیری از حملات و تشخیص تراکنش های معتبر به کار گرفته میشه تا از تلاش برای دوبار خرج کردن، یعنی استفاده از پولی که قبلاً جایی دیگر هزینه شده، جلوگیری بشه. در اصل، ماینرها با تأیید هر تراکنش و اطمینان از قانونی بودن تک تک اونا، در خدمت جامعه ارز دیجیتال هستن. هر وقت بلاک جدیدی ساخته میشه، ماینر کارمزدی در اِزاش دریافت میکنه.علاوه بر این ماینر از طریق استخراج، کوینهای جدید تولید و به موجودی در گردشِ اون رمزارز اضافه میکنه. این ارز دیجیتال استخراج شده هم، به عنوان پاداش به ماینر تعلق می گیره. این فرآیند به طور خودکار انجام میشه و استخراجکننده دخالتی توی انتخاب تراکنش نداره. تراکنشها صرفاً بر اساس میزان کارمزد اولویتبندی میشن.
حفظ ارزش بیت کوین
لازمه ی استخراج ارزهای دیجیتال، حل معادلات پیچیده ریاضیه که فقط سخت افزارهای پیشرفته میتونن انجامش بدن. سطح پیچیدگی با حضور ماینرهای بیشتر در طول زمان، افزایش پیدا میکنه و به همین خاطر ماینینگ هم دشوارتر میشه؛ درست مثل استخراج طلا که با گذشت زمان سخت تر میشه چون ذخایر معادن، کم میشن. این کار برای حفظ بقای شبکه اس تا به مرور زمان از ارزشش کم نشه. از اونجایی که شکلِ توزیع بیت کوین شبیهِ توزیع کالاهایی مثل طلاس که از زمین استخراج میشن، برا همین به این عمل میگن "استخراج".
استخراج بیت کوین
بیت کوین محبوب ترین ارز دیجیتالیه که برای تولید کوین هاش از روش استخراج استفاده میشه. استخراج بیت کوین به دستگاههای قدرتمند و برق زیادی نیاز داره. استخراج بیت کوین اوایل خیلی آسون بود و انجام این کار با کارتهای گرافیکی و پردازشگرهای معمولی CPU ممکن بود. اما با گذشت زمان استخراج بیت کوین سخت تر شدو دیگه این سخت افزارها بازدهی لازم برای کسب سود رو نداشتن.
بعد از مدتی، سخت افزارهای ASIC یا «مدار مجتمع با کاربرد خاص» با هدف استخراج بیت کوین با سرعت بسیار زیاد طراحی و ساخته شد. ASIC در عین حال که مصرف برق رو در مقایسه با تمام فناوری های قبلی کاهش میده، قدرت پردازش رو تا 100 برابر بیشتر میکنه. بنابراین با گسترش شبکه بیت کوین، استخراجش با کامپیوترهای معمولی ممکن نیست. به این دستگاه ها که برای استخراج بیت کوین ساخته شدن، میگن "ماینر".
اما این روزا احتمال استخراج حتی یک بلاک به صورت انفرادی از طریق دستگاه ASIC خیلی سخت شده. بنابراین ماینرها روش استخر استخراج (Mining Pool) رو توسعه دادن تا بتونن با همکاری هم معادلات رو حل کنن. استخر استخراج نوعی روش استخراجه که چنتا کاربر توان محاسباتی دستگاه های خودشون رو برای تولید بلاک به اشتراک میذارن.