ارز دیجیتال یا کریپتوکارنسی (cryptocurrency) چیست؟

۰۳:۴۹
۲۴۲ ۵ ۰ دیدگاه

ارز دیجیتال

امروز میخوایم کمی بیشتر با ارز دیجیتال آشنا بشیم و بهتر درکش کنیم.

توی چند سال اخیر خیلی اسم ارز دیجیتال یا کریپتو کارنسی و مسائل مربوط به اون رو شنیدیم و به گوشمون آشناس، خب حالا بیاین داستانش رو با هم مرور کنیم.

بیت کوین

کریپتو کارنسی ها چی هستن؟ رمزارز ها مثل پول های فیزیکی قابل استفاده هستن اما به صورت فیزیکی وجود ندارن و فقط به شکل الکترونیکی قابلیت دسترسی دارن. ساتوشی توی سال 2008 بیت کوین رو به عنوان یه سیستم مالی نظیر به نظیر یا peer to peer به صورت دیجیتال بوجود آورد، سیستمی که تا قبل اون درست کردنش غیرممکن به نظر میرسید. یعنی اطلاعات تراکنش های مالی توی این شبکه توسط یک نفر یا یه گروه کنترل و تایید نمیشه و هیچ بانک و دولتی نمیتونه اون رو کنترل کنه.

بلاک چین

تصور کنین دارین اسم فامیل بازی میکنین اما کاملا به هم بازی های خودتون اطمینان ندارین. توی هر دست بازی، امتیاز های همه رو روی برگه خودتون مینویسین و از بقیه هم میخواین که همین کار رو بکنن. آخر بازی برگه ها رو با هم مقایسه میکنین و اگر کسی بخواد امتیاز خودش رو تغییر بده همه متوجه میشین و مچش رو میگیرین.

کریپتوکارنسی ها هم دقیقا از همین سیستم برای نگهداری و تعیین صحت اطلاعات تراکنش ها استفاده میکنن که اگر بخوام خیلی سختش کنم بهش میگن دفتر کل توضیع شده، که ما صداش میکنیم بلاک چین. این یه شبکه غیر متمرکزه و به دلیل استفاده از یه شیوه رمز گذاری قوی، خیلی امن و قابل اعتماده. شاید به لحاظ تئوری قابل هک شدن باشه اما عملا غیر ممکنه، چون به قدرت پردازش تمام ابرکامپیوتر های دنیا و زمان خیلی زیاد، نیاز داره.

کیف پول دیجیتالی

خب برای این که بتونیم با این شبکه ارتباط بر قرار کنیم به یه ابزار نیاز داریم مثل عابر بانک بشه باهاش کار کرد. اینجاست که کیف پول های دیجیتالی به کارمون میاد. در واقع کیف پول دیجیتال یه ابزاره که به ما اجازه میده بتونیم با بلاک چین ها در ارتباط باشیم و تراکنش هامون رو انجام بدیم و کریپتوکارنسی هامون رو توش ذخیره کنیم. وبسایتهای زیادی هستن که کیف پول دیجیتال ارائه میدن ، تو قسمتای بعدی مفصل و تخصصی تر در موردش صحبت میکنیم.

پول های الکترونیکی

در کنار رمز ارزها ، پول های الکترونیکی هم رواج پیدا کردند که از سیستم رمزنگاری استفاده نمیکنن.

مثل پیپال یا وبمانی که هر واحدشون ارزشی معادل 1 دلار دارن و میشه ازشون برای همگام سازی پول در معاملات و داد و ستد اینترنتی استفاده کرد

اگر بخوام یک مثلا ساده بزنم باید بگم فکر کنید که شما سیب دارین و میخواین با کسی که پرتقال نیاز داره معامله کنین. باید بتونین از یه پول واسط استفاده کنین که این کار رو براتون انجام بده.

پول های الکترونیکی دقیقا برای همین کاربرد درست شدن تا به داد و ستد ها در فضای وب سادگی و سرعت ببخشن.

تفاوت پول الکترونیکی و رمز ارز

جالبه بدونید توی سیستم بلاکچین سروری وجود نداره و نظیر به نظیر انجام میشه و باید برای انجام تراکنش همه اعضای شبکه ازش مطلع بشن( decentralized )اما در سیستم های پرداخت الکترونیکی مثل پیپال،  سیستم روی یک سرور که توسط شرکت یا ارگانی مدیریت میشه قرار داره و همه چیز از سمت سرور مدیریت میشه( centralized ).

در کل ارز های دیجیتال خوبی های زیادی داره، مثل انتقال لحظه ای پول به هر جای دنیا، کارمزد خیلی پایین تر نسبت به پول های فیزیکی، قابلیت انتقال به صورت ناشناس و غیر قابل ردیابی، مخصوصا توی حجم بالا و موارد استفاده های خرید و فروش بین المللی برای فریلنسر ها گیمر ها و حتی خانومای خونه دار!

 

دیدگاهی برای این ویدئو منتشر نشده
userPic
در پاسخ به دیدگاه #
بالا